Bare en frisør?

Postet av Adam og Eva Bislett den 1. Sep 2015

Vi frisører hører støtt og stadig at frisør yrket er ett enkelt yrke, at det er en kort utdannelse og det ikke kreves noe spesielt for og bli frisør.

Jeg har til og med hørt en person si ''jeg liker ikke frisører, det eneste de gjør er og stå å se på seg selv i speilet hele dagen''. Vi kan høre daglig ''så deilig det må være og være frisør, du har liksom ikke noe ansvar '' eller ting som '' åja, du er bare en frisør'' ..

Vi er ikke bare frisører, vi står heller ikke og ser på oss selv i speilet dag ut og dag inn og utdannelsen, ja den er ikke kort. Men jeg kan forstå hvorfor det virker sånn.

Men hør nå her. Vi har en skolegang. Alt i alt har vi 4 år før vi kan avlegge en svenneprøve og kalle oss Frisører. Vi har en skolegang på 1,5-2 år, deretter er det lærlingtiden som også er skolegang. Vi bruker like lang tid som andre høyskole studenter bruker. Om ikke lenger.

''Men alle kan jo farge ett hår, du trenger ikke noen utdannelse for det''

Nei det er ganske riktig, du trenger ikke og ha en utdannelse for å gå på ICA å
kjøpe med deg en pakke fra Garnier, men jeg kan forsikre deg om at uten utdannelsen vi har, har du ikke peiling på hva som befinner seg i fargen, hva tallene på pakken betyr eller hvordan fargen blir når du er ferdig.

Vi har kunnskapen om alt ifra hodebunn, talgkjertler, skjellag , fiberlag, hår, osv osv.
Vi må vite hvordan en farge virker. Alt fra hva som skjer når vi blander den til hvordan den blir. Vi må kunne undertonene i håret, og hvilke farger som trengs for å unngå disse.

Vi drar på kurs. Vi blir kurset av L´oreal og Redken. Vi drar til London for å bli kurset, vi konkurrerer i Roma, vi ordner hår på tvshow som Trinny og Susannah, jobber på fashionweeks, vi har prosjekter gåendes med care for få andre mennesker i andre land til å utdanne seg. Og vi står også i salongen med våres trofaste kunder og koser oss med de!

Ja frisøryrket kan virke enkelt. Det kan virke som om det er en snarvei til en utdannelse. Det kan virke som om vi ser på oss selv i speilet hele dagen. og det kan virke som om det eneste vi vet er hvordan vi klipper ett hår.

Men tro meg. Det er så mye mer i personen som står bak deg når du sitter i frisør stolen.


-Maya


1 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.